EXW toimitusehto

”EXW” eli ”Ex Works” on yksi Incoterms-säännöstön mukaisista toimitusehdoista kansainvälisessä kaupassa. Tämä toimitusehto määrittelee myyjän ja ostajan vastuut ja velvollisuudet tavaroiden toimituksen aikana. ”EXW” tarkoittaa sitä, että myyjä asettaa tavarat ostajan saataville myyjän omassa tilassa tai muulla sovitulla paikalla. Tässä on yleiskatsaus ”EXW”-toimitusehdon piirteisiin.

EXW toimitusehto
EXW toimitusehto

Myyjän vastuut ”EXW”-toimitusehdossa

Tavaroiden saataville asettaminen

Myyjä vastaa tavaroiden laittamisesta ostajan saataville sovitussa paikassa, yleensä myyjän omassa toimipisteessä, varastossa tai tehtaassa.

Pakkaus ja merkinnät

Myyjä vastaa tavaroiden asianmukaisesta pakkaamisesta ja merkitsemisestä niin, että ne ovat valmiita kuljetettaviksi. Myyjän on myös tarvittaessa hankittava vientiluvat ja -asiakirjat.

Ostajan vastuut ”EXW”-toimitusehdossa

Kuljetuskustannukset

Ostaja vastaa kaikista kuljetuskustannuksista tavaroiden noutopaikasta kohteeseen. Tämä sisältää rahti- ja vakuutuskustannukset sekä kaikki tuontitullimuodollisuudet.

Riski ja vahingot

Riski tavaroiden menetyksestä tai vahingoittumisesta siirtyy ostajalle, kun tavarat asetetaan ostajan saataville myyjän tilassa. Ostajan on vakuutettava tavarat tarvittaessa ja huolehdittava niiden kuljetuksesta.

Tulli- ja veromaksut

Ostaja vastaa kaikista tuontiin liittyvistä tulli- ja veromaksuista sekä tullimuodollisuuksista.

EXW-ehtojen edut

Selkeys

”EXW” on selkeä ja yksinkertainen toimitusehto, joka määrittelee tarkasti myyjän ja ostajan vastuut ja velvollisuudet. Tämä auttaa välttämään epäselvyyksiä ja riitatilanteita.

Joustavuus

Ostaja voi valita kuljetusmuodon ja kuljetusyhtiön, mikä antaa hänelle täyden hallinnan kuljetusprosessista. Tämä sopii ostajille, joilla on vahva logistiikkaosaaminen.

Hinta

Myyjä ei ole vastuussa kuljetuskustannuksista tavaroiden noutopaikasta eteenpäin, mikä voi säästää myyjälle rahaa.

EXW-ehtojen haitat

Suuri vastuu ostajalle

”EXW” siirtää suuren osan vastuusta ostajalle, mukaan lukien kuljetuskustannukset, riskin tavaroiden menetyksestä ja vahingoittumisesta sekä tullimuodollisuudet. Tämä voi olla haaste ostajalle, jolla ei ole kokemusta kansainvälisestä kaupasta.

Kuljetuksen järjestäminen

Ostajan on järjestettävä kuljetus ja huolehdittava kaikista kuljetukseen liittyvistä yksityiskohdista, kuten rahti- ja vakuutuskustannuksista sekä tuontitullimuodollisuuksista.

Riski ja vakuuttaminen

Ostajan on otettava vastuu tavaroiden vakuuttamisesta tarvittaessa, ja hän kantaa riskin tavaroiden menetyksestä heti, kun ne ovat myyjän tilassa.

Yhteenvetona ”EXW”-toimitusehto tarjoaa selkeyttä ja joustavuutta, mutta se siirtää suuren vastuun ja riskin ostajalle. Siksi tämä toimitusehto sopii yleensä ostajille, jotka ovat valmiita ja kykeneviä hoitamaan kaikki kuljetukseen ja tullimuodollisuuksiin liittyvät yksityiskohdat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *