Cushingin oireyhtymä koira: Oireet ja diagnoosi

Cushingin oireyhtymä on yleinen sairaus koirilla, joka johtuu korkeista kortisolitasoista. Kortisoli on lisämunuaisen tuottama hormoni, jolla on tärkeä rooli elimistön stressinsietokyvyssä ja aineenvaihdunnassa. Tämä artikkeli käsittelee Cushingin oireyhtymän esiintymistä koirilla, sen oireita, diagnoosia, hoitoa, ennustetta ja ehkäisyä.

Cushingin oireyhtymä koira
Cushingin oireyhtymä koira

Cushingin oireyhtymä koira

Cushingin oireyhtymän taustalla voi olla kaksi erilaista syytä:

 • Aivolisäkekasvain, joka tuottaa liikaa kortikotropiinia (ACTH), joka puolestaan stimuloi lisämunuaisten kuorikerroksen kortisolituotantoa. Tämä on noin 80-90 % tapauksista.
 • Lisämunuaisen kasvain, joka tuottaa itse kortisolia. Tämä on noin 10-15 % tapauksista.

Cushingin oireyhtymä voi johtua joko aivolisäkkeen tai lisämunuaisen toimintahäiriöstä. Aivolisäkeperäinen Cushingin oireyhtymä on yleisin muoto koirilla. Siinä aivolisäke tuottaa liikaa ACTH-hormonia, joka stimuloi lisämunuaisia tuottamaan liikaa kortisolia. Lisämunuaisperäinen Cushingin oireyhtymä on harvinaisempi muoto koirilla. Siinä lisämunuaisen kuorikerros tuottaa liikaa kortisolia ilman aivolisäkkeen ACTH-hormonin stimulaatiota.

Cushingin oireyhtymän oireita

Cushingin oireyhtymän oireet voivat vaihdella koirasta toiseen, mutta yleisimpiä oireita ovat:

 • Lisääntynyt juominen ja virtsaaminen
 • Lisääntynyt ruokahalu
 • Laihtuminen
 • Lihasheikkous
 • Karvanlähtö
 • Musta iho
 • Vatsan turvotus
 • Hengästyminen
 • Haavumat, jotka paranevat hitaasti
 • Toistuvat infektiot

Cushingin oireyhtymän diagnostiikka

Cushingin oireyhtymän diagnoosi tehdään useiden eri testien avulla. Diagnoosin varmistamiseksi voidaan tehdä esimerkiksi:

 • Kortisolin ja ACTH:n mittaaminen verestä
 • Virtsan kortisolin ja kortikosteroidien mittaaminen
 • Lisämunuaisten ultraäänitutkimus
 • Lisämunuaisten tietokonetomografia tai magneettikuvaus

Cushingin oireyhtymän diagnosoimiseksi eläinlääkäri tekee ensin koiran perusteellisen kliinisen tutkimuksen. Lisäksi voidaan ottaa verinäytteitä ja/tai virtsanäytteitä. Verinäytteistä voidaan tutkia kortisolitasoja ja muita hormoneja. Virtsanäytteestä voidaan tutkia kortisolin ja kreatiniinin suhdetta.

Jos Cushingin oireyhtymän epäily on vahva, eläinlääkäri voi myös suositella kuvantamistutkimuksia, kuten röntgenkuvauksen, magneettikuvauksen (MRI) tai tietokonekerroskuvauksen (CT). Kuvantamistutkimusten avulla voidaan selvittää aivolisäkkeen ja lisämunuaisten rakennetta ja toimivuutta.

Cushingin oireyhtymä koira

Cushingin oireyhtymän hoito

Cushingin oireyhtymää ei voida parantaa, mutta sitä voidaan hoitaa lääkkeellisesti. Lääkityksen tavoitteena on alentaa kortisolitasoja ja lievittää oireita.

Aivolisäkeperäiseen Cushingin oireyhtymään käytetään yleensä lääkettä nimeltä trilostaani. Trilostaani alentaa kortisolitasoja estämällä kortisolin tuotantoa lisämunuaisissa. Lisämunuaisperäiseen Cushingin oireyhtymään voidaan käyttää trilostaanin lisäksi myös muita lääkityksiä, kuten ketokonatsolia tai mitotaneea. Lääkityksen valinta riippuu koiran yksilöllisestä tilanteesta.

Lääkityksen lisäksi Cushingin oireyhtymää sairastaville koirille on tärkeää tarjota laadukas ruokavalio ja säännöllistä liikuntaa. Ruokavalion t ulee olla vähäkalorinen ja vähärasvainen. Liikunnan tulee olla koiran kunnon mukaista ja säännöllistä.

Cushingin oireyhtymän ennuste

Cushingin oireyhtymän ennuste on yleensä hyvä, kun sairaus diagnosoidaan ajoissa ja hoitoa aloitetaan viipymättä. Lääkityksen avulla koiran oireet saadaan yleensä hyvin hallintaan ja koira voi elää normaalin pituisen elämän.

Seuraavat asiat voivat lisätä koiran riskiä sairastua Cushingin oireyhtymään:

 • Ikä. Cushingin oireyhtymä on yleisempi vanhemmilla koirilla.
 • Rotu. Joidenkin rotujen, kuten villakoiran, mäyräkoiran, bostoninterrierin ja bokserin, on havaittu olevan alttiimpia sairaudelle.
 • Lääkitys. Joidenkin lääkkeiden, kuten kortikosteroidien, käyttö voi lisätä Cushingin oireyhtymän riskiä.

Cushingin oireyhtymän ehkäisy

Cushingin oireyhtymää ei voida ehkäistä, mutta sairauden varhainen toteaminen on tärkeää, jotta hoito voidaan aloittaa viipymättä. Jos huomaat koirassasi Cushingin oireyhtymän oireita, ota yhteyttä eläinlääkäriin mahdollisimman pian.

Johtopäätös

Cushingin oireyhtymä on valitettavasti yleinen sairaus koirilla, mutta sen ennuste on yleensä hyvä, jos se diagnosoidaan ja hoidetaan ajoissa. Eläinlääkärikäynnit ovat tärkeitä koirien terveyden ylläpitämisessä ja mahdollisten sairauksien varhaisessa havaitsemisessa. Cushingin oireyhtymän tapauksessa nopea hoitoonlähtö on erityisen tärkeää.Toivottavasti tämä artikkeli on auttanut sinua ymmärtämään Cushingin oireyhtymän esiintymistä koirilla, sen oireita, diagnoosia, hoitoa, ennustetta ja ehkäisyä. Muista aina huolehtia koirasi terveydestä ja hyvinvoinnista ja hakeutua eläinlääkärin apuun tarvittaessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *